Selecteer een pagina

Wie ben ik

Dit is de website van theatermaker, (trainings)acteur en regisseur Arjen Arnoldussen. Waar hij momenteel mee bezig is ziet u onder wat doe ik. Wilt u virtueel of echt contact? Ga dan naar contact.

 

Arjen Arnoldussen (1980) studeerde geschiedenis in Groningen en docent drama/regisseur in Maastricht. Hij studeerde in 2007 af in Maastricht met de voorstelling De nacht, de moeder van de dag, een klassieker van Lars Norén.

Arjen houdt van het vertellen van verhalen, en doet dit het liefst zo direct en transparant mogelijk, dicht op de huid van het publiek. Hierbij laat hij zich inspireren door mensen die – ondanks tegenslag – hun dromen durven te leven (waaronder zijn eigen opa: over hem maakte hij de voorstelling Graven). Ook wil Arjen theatermaken over thema’s die onszelf aangaan en een niet altijd gemakkelijke werkelijkheid blootleggen. Zo maakte hij samen met theatermaker Nicoline Raatgever twee voorstellingen voor verschillende festivals over onze impact op het milieu: No Impact en No Impact deel 2.

Arjen zoekt graag de samenwerking op met ander professionals in de theaterwereld. Naast verschillende samenwerkingen met schrijver Frank Siera voor studententoneelgezelschap Cuculum, maakt hij samen met componist en muzikaal leider René Veen van het vertellende toneelstuk  De Gouden Draak van Roland Schimmelpfennig een niet te missen muziektheatervoorstelling in Utrecht. In 2018 schreef Veen opnieuw muziek bij het ongemakkelijke Zweedse Hebriana, waarmee Arjen terug was bij zijn oude liefde Lars Norén.

Wat doe ik

 

Hieronder vind je een overzicht van door mij gestuurde digitale nieuwsbrieven,
met daarin het laatste nieuws over mijn projecten en nieuwe voorstellingen.

Wil je je inschrijven om deze nieuwsbrief ook te ontvangen? Ga dan naar contact

Nieuwsbrief juni 2020
TT theaterproducties presenteert een stemmenspel van de fonkelnieuwe vertaling van Onder het Melkbos. Dit stemmenspel – een klassieke vorm van radiotoneel – van Dylan Thomas wordt met moderne middelen uitgevoerd: het is te beluisteren via Zoom. Een troostrijke vlucht uit de corona-ellende in de rijke, poëtische fantasiewereld van Dylan Thomas. Onder het Melkbos is een hoorspel, uitgevoerd door 18 amateurspelers en 2 professionele acteurs: Adri Overbeeke en Marijke Beversluis. De regie is in handen van Arjen Arnoldussen. De vertaling is van Erik Bindervoet.
Om bij het begin te beginnen   

 

Reserveer snel je plaats in het zoom-theater!

 

 

Toen in maart bleek dat alle theaters dicht gingen en alle voorstellingen uitgesteld of afgelast werden, was dat voor mij als regisseur een grote teleurstellingTwee producties waren bijna klaar om gespeeld te worden. Het eerste was Het laatste vuur van Dea Loher, dat ik met theatergroep Illuster op de planken zou brengen. We hebben het vuur noodgedwongen uitgesteld tot volgend jaar maart. Ik hoop van harte dat we het dan in het Polanentheater voor je kunnen spelen.

Het andere stuk dat helaas  uitgesteld moest worden heet – hoe ironisch – Alles gaat goed. Het zou worden gespeeld door de jonge Leidse theatergroep Het Complot, die ik samen met collega Nicoline Raatgever coach en regisseer. De foto spreekt voor zich: het stamt uit een andere tijd. De voorstelling gaat over hoe je vandaag de dag de wereld redt. Een vraag die juist nu naar een antwoord snakt:

wordt vervolgd dus!

 

 

 

 Het is bij theatergroep Illuster waar ik Tineke Teulen als zeer enthousiaste speler heb leren kennen. Zij heeft altijd ideeën en plannetjes en is nooit te beroerd om ze ook direct uit te voeren. Samen met speler Frans Agasi werd het idee van een online hoorspel geboren.

Ik moest bij het woord hoorspel direct denken aan Under Milk Wood van Dylan Thomas. Een geweldig stemmenspel over een ingeslapen vissersstadje met veel kleurrijke personages, hun opmerkelijke levens en heimelijke wensdromen. Konden we dat niet gaan maken? En dan wel live natuurlijk, want dat is een essentieel onderdeel van theater: de charme dat het op dat moment gebeurt, gemaakt wordt, mis kan gaan of iets geweldigs kan worden. Als een verbond tussen performer en toehoorder: wij delen dit moment.

Ik had al eens een geweldige uitvoering gezien in de schouwburg door de Vlaamse grootheden Jan Decleir en Koen De Sutter en het stuk heeft mij sindsdien niet meer losgelaten. En nu zit ik er middenin. En met mij Tineke, Frans en nog 18 acteurs, de meesten uit de Amsterdamse amateurwereld (zeg maar gerust: uit het grote netwerk van Tineke) en twee professionele bevriende stemmen, die ik heb leren kennen bij het maken van luisterboeken: Adri Overbeeke en Marijke Beversluis.

Hopelijk duurt het niet lang of jij zit er ook middenin als we deze prachtige tekst half juni in de kersverse vertaling van Erik Bindervoet gaan opvoeren via Zoom. Zoem het rond!

Tot slot nog je aandacht  voor een cursus monologen spelen die ik in de week van 20 juli bij CREA in Amsterdam ga geven. Het wordt een volledige corona-proof cursus die in het ergste geval helemaal online plaats zal vinden. In het beste geval vindt er ook coaching op de 1,5 meter plaats: de hybride variant. Dit is je kans om eindelijk die lang gedroomde

monoloog te leren spelen. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom!

Hartelijke groet,

Arjen

Nieuwsbrief mei 2018

Graag je aandacht voor twee voorstellingen die ik heb geregisseerd en waar ik je graag in het publiek zou zien.

31 mei gaat de muziektheatervoorstelling HEBRIANA in première. Gemaakt met zeven gedreven spelers van ZEST en opnieuw samen met de onvolprezen componist René Veen en vormgever Frank Irving. Kom kijken, het belooft een tragikomisch Zweeds feestje te worden en het is op een heel leuke locatie in Utrecht:

Het Hof van Cartesius
. Van 31 mei – 3 juni.

    

Daarna komt een elftal spelers van Studententoneelvereniging Cuculum met ONSCHULD van de Duitse schrijfster Dea Loher. Op de zolder van de Veenfabriek in Leiden spelen de studenten de sterren van de hemel. Geloof me, dat wil je niet missen. Van 14 juni – 16 juni.

  

Graag tot snel in het publiek!

Hartelijke groet,

Arjen

Nieuwsbrief april 2017

Nieuwe voorstellingen

Met enthousiasme nodig ik je uit voor een vijftal voorstellingen die op stapel staan en die ik (mede) gemaakt heb. Vijf verschillende stukken op zeer uiteenlopende locaties in Utrecht, Leiden, Haarlem en Den Helder.

Op alle vijf ben ik trots en ik kijk er naar uit je bij een van de voorstellingen in het publiek te zien.

Hopelijk tot dan!

DE GOUDEN DRAAK | 11-14 mei

‘Als ik een wens zou mogen doen…’

Vijf koks in de krappe keuken van een Chinees-Thais-Vietnamees restaurant, de gasten die er eten en de mensen die erboven wonen…
Wat bindt hen, anders dan de gerechten op de menukaart? Misschien wel meer dan wij denken.

tekst: Roland Schimmelpfennig
muziek: René Veen
regie: Arjen Arnoldussen
vormgeving: Frank Irving

Informatie en kaarten:
www.theaterzest.nl
facebook.com/theaterzest
Alvast een voorproefje? Bekijk de teaser

Speeldata:

11 en 12 mei 20.00
13 mei 14.30 en 20.00
14 mei 14.30
Zaal open half uur voor aanvang

Locatie:

UCo
2e Daalsedijk 6
3551 EJ Utrecht
www.utrechtco.nl

Toegang:
€15,- (voorverkoop via website)
€17,- (aan de deur)
€25,- VIP kaart (voor een plek in het restaurant én nog meer goodies)

13 mei na afloop van de voorstelling after-party voor bezoekers van alle voorstellingen.

Deze voorstelling is mogelijk gemaakt dankzij de steun van:

VSB Fonds, KF Heinfonds, Stichting Elise Mathilde en de gemeente Utrecht.

NO IMPACT – deel 2 | 25 mei

Als gastspeler ben ik voor één hemelvaartsavond verbonden aan het vermaarde Amsterdamse theatercollectief De Theatertroep. Samen met troeper van het eerste uur Nicoline Raatgever speel ik in de verborgen doch prachtige hortus van Den Helder een vervolg op onze voorstelling over de impact van de mens op het milieu: No Impact – deel 2.

Theatermakers Nicoline Raatgever en Arjen Arnoldussen gaan op zoek naar de Oorsprong.

IJskappen smelten door het broeikaseffect, vogels en vissen sterven massaal aan tonnen plastic in de zee. De impact van de mens op het milieu is nog nooit zo groot geweest. Zou je kunnen leven zonder impact op het milieu? En hoe doe je dat dan, No Impact?

Raatgever & Arnoldussen hebben het geprobeerd. In mei 2015 leefden zij een maand No Impact.

Wat bewoog hen hiertoe? Hoe is het hen sindsdien vergaan? We zijn nu twee jaar verder. Wat is de wereld er nu echt beter van geworden?

Een theatrale zoektocht door de Oranjerie van Den Helder. Terug naar de Oosprong, in de hoop een antwoord te vinden op wat wij als mens kunnen doen om onze wereld te redden.

Concept en spel: Nicoline Raatgever en Arjen Arnoldussen
Steentypografie: Sacha de Leeuw
Meer info: Facebookpagina No Impact
Locatie: Oranjerie Den Helder
Kaarten via: Theatre du Jardin

DE JOSSEN | 27-28 mei

De Jossen zijn mensen zoals jij en ik, maar dan anders. Ze zijn niet jij, niet ik, maar Jos. Ieder zichzelf, maar allemaal Jos. Ze hebben hun eigen Josdom gecreëerd: Een simpel, saamhorig nest, waarin zij hetzelfde denken en zo hun eigen regels, omgangsvormen en rituelen hebben. Hier geloven zij in, hier voelen zij zich veilig en kunnen zij floreren. Samen staan ze sterk, want samen zijn zij Jos. Ze zouden niets anders willen! Toch?  Jos?… Jos?

Als één van de Jossen begint te twijfelen begint het Josdom te wankelen. Kan een Jos eigenlijk wel ont-Jossen? Tegen welke prijs? En wat doet dat met de rest van de Jossen?

Een absurd-komisch toneelstuk, maar met een tragisch realistische ondertoon.

Regie: Arjen Arnoldussen
Tekst: Tom Lanoye

Informatie en kaarten:
www.toneelgroepbende.nl
kaarten: 12,50, te reserveren via toneelbende@gmail.com

Speeldata:
zaterdag 27 mei 20.15
zondag 28 mei 15.00
Vanaf een uur voor aanvang is de gezellige foyer open voor een drankje.

Locatie:
Haarlemmerhouttheater
Van Oldenbarneveltlaan 17
2012 PA Haarlem
www.haarlemmerhouttheater.nl

VOOR WE BEGINNEN | 8-10 juni

Twaalf jonge mensen nemen zich voor samen een voorstelling te maken. Ze zijn intelligent en getalenteerd en staan onder leiding van twee professionele theatermakers. Alleen het allerbeste is goed genoeg. Dit wordt de perfecte voorstelling. De verwachtingen waren nog nooit zo hoog gespannen…

ONGERIJMD | 6 juli

Na een succesvolle reprise maart vorig jaar is deze muzikale voorstelling opnieuw te bewonderen in het Dolhuys in Haarlem. Ondertussen is de tekst van Frank Siera geselecteerd in de open schrijfwedstrijd Verse Tekst 2016 en in het kader daarvan uitgegeven

door De Nieuwe Toneelbibliotheek.

Wanneer ben je niet meer verantwoordelijk voor wat je doet, zegt of schrijft?
Als je als ’s Neerlands grootste dichter je eigen gedachten niet op een rijtje hebt, wat betekenen alle lofuitingen dan nog? Als je een moord pleegt, maar ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, kunnen we je gedichten dan nog wel serieus nemen?
ONGERIJMD is een poëtisch onderzoek naar de betekenis van ontoerekeningsvatbaarheid, aan de hand van het tumultueuze leven van Gerrit Achterberg. Een chaotische poging overzicht en structuur te scheppen.

Tekst: Frank Siera
Regie: Arjen Arnoldussen
Spel: Studententoneelvereniging Cuculum:
Jessica Angevare
Jaap Bierman
Sascha Bol
Ruben Bosch
Youri Gorissen
Nina Lak
Rick Snelderwaard
Michelle Verhey
Muzikale begeleiding: Emma Rekers en Clara de Mik

Meer informatie vind je hier

Nieuwsbrief december 2016
Graag wens ik je een mooie decembermaand, een goede afsluiting van het jaar en vooral een heel voorspoedig nieuw jaar: 2017 – het jaar van de haan.

Als je mij nog zingend op een podium wilt zien dit jaar, dan ben je van harte welkom op 29 en 30 december in een knus zaaltje in het Kartuizerhof in de Jordaan – Amsterdam.  Hier treed ik op, samen met Hella Holland/Ron Mesland en Steef Vellinga. Beide dagen om 20.30 uur.

Een intieme muzikale revue. 
Hella Holland, zangeres van het betere Europese lied, luidt het oude jaar uit met een muzikaal mysteriespel. Ze zoekt een nieuwe ghostwriter. Wie zal ze eens bellen? Bowie, Cohen, de Beegees? Mag een ghostwriter eigenlijk wel leven? Intussen zoekt haar voormalige protegé, liedschrijver Ron Mesland, nieuwe wegen nu Hella als klant wegvalt.

Ron Mesland / Hella Holland. Met: Arjen Arnoldussen (zang), en Steef Vellinga (gitaar). Tekst & muziek: Ron Mesland, Leonard Cohen, David Bowie, Prince, Schubert, e.v.a. Kleding Hella: Regina Rorije. Hella ontstond o.l.v. Hetty Blok.

Dan een vooraankondiging van 3 nieuwe producties in 2017.

Voor de Utrechtse muziektheatergroep ZEST regisseer ik – samen met René Veen als muzikaal leider – het prijswinnende stuk De Gouden Draak van Roland Schimmelpfennig. Een grimmige muzikale vertelling waarin het onzichtbare zichtbaar wordt. 11-14 mei 2017.

Toneelgroep BeNde komt op 26 en 27 mei 2017 met hun geheel eigen (Haarlemse) versie van De Jossen van Tom Lanoye.

Studententoneelvereniging Cuculum heeft een verrassing in petto. Samen met theatermaker Nicoline Raatgever probeer ik hier van 12 Leidse studenten een collectief te smeden. Engagement gegarandeerd. 8-10 juni 2017.

 

Nieuwsbrief juni 2016

In RECHTVAARDIGEN proberen de tien spelers een aanslag in het Moskou van 1905 te rechtvaardigen. Gebaseerd op De Rechtvaardigen van Albert Camus, teksten van de Russische revolutionair Boris Savinkov en de spelers zelf. Een spannende voorstelling over met alle geweld het goede willen doen.

Door: studententoneelvereniging Cuculum.
Op donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 juni om
20.30 uur in Het Kunstblik, Kagerstraat 7, Leiden.

NŌ! brengt je in Japanse sferen. Drie spelers hebben zich vastgebeten in een eeuwenoud No-spel: Japans theater dat moet voldoen aan zeer strenge regels en van generatie op generatie is doorgegeven. Maar hoe pakken deze bètastudenten dit aan?

Door: Het Bètatoneel. Op 21 juni om 20.30 en 21.30 uur, als onderdeel van het Midzomernachtsfeest in de Hortus Botanicus, Rapenburg 73 Leiden.

 

Contact

 

Digitale nieuwsbrief: